Historie této fotografie

Fotografie od amatérského fotografa

holka a brokovnice

Historie této fotografie. Fotografie od amatérského fotografa.

Všichni jsme tu fotku viděli. Obrázek, který se stal virálním a byl sdílen milionkrát. Obrázek 9leté dívky sedící s lízátkem v ústech ve vybombardovaném domě a je připravena bojovat proti ruským vojákům.

Dům není ani rozstřílen, ani bombardován. Snímek byl pořízen před vypuknutím konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem. Takže v té době na Ukrajině nepadl jediný výstřel ani jediná bomba. Dům je opuštěný, zchátralý dům, který fotograf našel jako místo pro svou fotografii. Fotografem je Oleksii Kyrychenko. Je to “hobby” fotograf a dívka je jeho vlastní dcera.

Oleksii Kyrychenko říká, že brokovnice – pumpa – je jeho a že dívka nemá ponětí, jak ji ovládat.

Jak o této fotografii hovoří autor sám:

Jmenuji se Oleksii. Mám ženu a tři děti. Před válkou jsem pracoval jako inženýr v kyjevské firmě. Žil ve vlastním domě v malém městě nedaleko Kyjeva. Fotografování je můj koníček. Absolvoval jsem několik uměleckých fotografických kurzů. Nervové napětí bylo v posledních týdnech před válkou velmi velké. Západ a rozvědka nám říkaly o nevyhnutelné válce, ale pro nás to bylo neuvěřitelné. Zároveň západní společnost ukázala, že je „znepokojena“ a neprovedla žádné sankce proti Rusku. Rozhodl jsem se udělat pár fotek, které by mohly přitáhnout pozornost k možné válce. Chtěl jsem ukázat, jak může Ukrajina vypadat v nejbližší budoucnosti. Jak bylo vidět, fotil jsem 22.2.2022, to je dva dny před válkou. Toto je fotka mé dcery s lízátkem a brokovnicí v opuštěné budově. Zbraň je moje, dcera neumí střílet. Je jí 9. Při focení samozřejmě zbraň nebyla nabitá. 

Před pár dny jsem načetl tuto fotku do ukrajinského FB zájmového kroužku pro pěstování kaktusů. A najednou se to rozšířilo do celého světa a stalo se memem. Poté tuto fotografii zveřejnil Donald Tusk (děkuji, Donalde!) ve svém tweetu do Evropského parlamentu.

Diskutovat můžete zde